Як отримати шенгенську візу до Португалії – покрокова інструкція

Дотримуйтесь наших порад, і ви отримаєте шенгенську візу в Португалію!

Португалія – одна з найцікавіших і разом із тим ще не розвіданих туристичних напрямків для українських туристів. Отримати шенгенську візу в Португалію мріє багато людей.

Найдревніша європейська столиця Лісабон, улюбленець романтиків зі всього світу неповторний Порто або екзотичний острів Мадейра – все це просто необхідно побачити.

Ось тільки мало купити авіаквитки та забронювати готель – потрібно ще отримати туристичну шенгенську візу до Португалії. Як це зробити – читайте в нашій покрокової інструкції.

Крок 1 – заповнюємо анкету

Для цього потрібно зайти на офіційний сайт посольства Португалії, який, щоправда, не так просто знайти в інтернеті. Втім, ми вже все знайшли для вас – клікайте.

Тут вам необхідно вибрати опцію «подати прохання на відкриття візи» – відкриється онлайн-анкета. Документ цей мало відрізняється від стандартних анкет для отримання шенгену (можливо, лише інтерфейс трохи незвичний). Так що робимо висновок, що шенгенька віза в Португалію має багато чого спільного з іншими візами.

Як отримати візу до Португалії
© tochka.net

Питань, які заганяють у глухий кут, немає. Але якщо в анкеті для отримання шенгенської візи в Португалію вам незрозумілий якийсь пункт, наведіть на синенький значок із літерою «i», спливе підказка. Обов'язковими для заповнення є пункти відмічені зірочкою – «*».

Майте на увазі, анкета заповнюється латиницею, нехай вас не вводять оману запитання українською мовою.

Після того як ви заповнили всі пункти (зверніть увагу, що в анкеті є кілька вкладок, як то «візи», «посилання», «подорож») в графі «запис» потрібно вибрати дату й час для подання документів на отримання шенгенської візи в Португалію.

Як отримати візу до Португалії
© tochka.net

Ви побачите, що доступні практично всі дати. З одного боку, це великий крок уперед у порівнянні з минулими роками, коли записуватися потрібно було мало не за місяць-два, з іншого – система онлайн-запису в португальців ще не відточена й це створює деякі незручності. Але про це нижче.

Крок 2 – роздруковуємо анкету, вклеюємо фото

Після того, як ви заповнили анкету для отримання шенгенської візи в Португалію і вибрали дату подання документів, треба ввести «захисний код». На вказаний у вашій анкеті e-mail надійде заповнена анкета (PDF-файл). Роздрукуйте її (зробіть кілька примірників), вклейте одне фото 3х4 см, друге прикріпіть скріпкою, внизу анкети поставте підпис чорним чорнилом.

Крок 3 – збираємо документи

Нічого надприродного посольство Португалії від туристів не вимагає. Практично все той самий набір документів, що й для відкриття будь-якого шенгену. Для отримання шенгенської візи в Португалію потурбуйтеся над наступним:

  • авіаквитки в обидва боки, які можна купити на tickets.tochka.net;
  • підтвердження бронювання готелю (насправді «прокатує» і неоплачена бронь з можливістю скасування). Замовляйте готелі в Португалії на hotels.tochka.net;
  • медична страховка на весь строк перебування з покриттям мінімум 30 000 євро. Тільки перед тим як оформляти страховку, перевірте список акредитованих компаній посольством Португалії;
  • копії усіх сторінок закордонного паспорта і, звісно, сам паспорт;
  • копії усіх сторінок українського паспорта;
  • довідка з роботи із зазначенням посади, окладу, ремаркою, що місце зберігається за вами на період відсутності. Також не забувайте, що довідка має бути на фірмовому бланку організації, з мокрою печаткою, підписом керівника та контактами;
  • виписка з банківського рахунку із зазначенням залишку і рух за останні півроку.

Єдине, для отримання шенгенської візи в Португалію, посольство вимагає, щоб останні два документи були не лише перекладені англійською або португальською мовами (до речі, ще рік тому лише португальською), а й переклад цей був нотаріально завірений.

Як отримати візу до Португалії
© Thinkstock

Якщо ви приватний підприємець, то список документів буде, звісно, набагато більший. Для отримання шенгенської візи в Португалію потрібно надати: копії свідоцтва про реєстрацію та свідоцтва платника єдиного податку, довідку з податкової про доходи (запитуєте у своїй податковій – через 10 днів отримуєте), виписку з банківського рахунку із зазначенням залишку і рух за останні півроку. І, звісно, документи на рухоме й нерухоме майно.

Крок 4 – їдемо подавати документи

У визначену дату беремо весь пакет документів (ретельно перевірте, чи все є, чи все перекладене і завірене нотаріусом) і відправляємося в посольство, щоб згодом отримати шенгенську візу в Португалію.

Зверніть увагу! Португальці вже давно переїхали з вулиці Велика Васильківська, 9/2 на вулицю Івана Федорова, 12 (2-й поверх) (кілька хвилин від станції метро «Олімпійська»). Але деякі інформаційні портали досі «направляють» людей за старою адресою.

Швидше за все, біля консульства ви застанете досить величеньку чергу. Оскільки ніяких обмежень з онлайн-запису на сайті немає, тому на один і той самий час може записатися і 100 осіб.

На вході буде охоронець, який за списком проведе в посольство, покаже віконце, в яке потрібно подавати документи для шенгенської візи в Португалію. Якщо претензій до вашого пакету документів немає, вас направлять на оплату консульського збору. Він становить 35 євро, платити необхідно в сусідньому віконці в гривнях за курсом НБУ на день подання документів.

Утім, якщо навіть з документами для отримання шенгенської візи в Португалію щось не в порядку, працівники консульства спокійно й дружелюбно розкажуть, що потрібно донести.

У випадку, коли вам необхідно, щоб документи розглянули швидше, ніж за стандартні два тижні, доведеться доплатити за терміновість. Попередьте під час оплати, що хочете «термінову візу». Справу розглянуть у такому випадку вдвічі швидше.

Уся процедура (подання документів та оплата консульського збору) займе хвилин 30–45.

Як отримати візу до Португалії
© Shutterstock

Крок 5 – забираємо паспорт із візою

 

Як зазначалося вище, розгляд документів часто займає два тижні. Коли паспорт буде готовий, вам доведеться знову під'їхати в посольство за отриманням заповітної шенгенської візи в Португалію..

На сайті посольства Португалії можна перевіряти статус своєї справи. Для цього вам потрібно вибрати опцію «Перевірити стан процесу», після цього ввести Username і Password – ці дані надійшли вам на e-mail разом з анкетою.

Звертаємо увагу, що забрати паспорт можна лише особисто. Не підійде навіть нотаріально завірена довіреність.

Якщо ви все зробили правильно, відповідно до наших вказівок, – 90% отримаєте шенгенську візу до Португалії.

Як отримати візу до Португалії
© Reuters

Якщо у вас залишилися запитання щодо того, «Як отримати шенгенську візу до Португалії», можете писати їх у коментарях або безпосередньо зв'язатися з посольством, надіславши на e-mail – s.cons@embport.kiev.ua. Відповідають досить оперативно.

Корисні посилання:

Цікаво:

За матеріалами: tochka.net версія для друку

У вас був досвід отримання шенгенської візи в Португалію?

Відповісти

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Поділися в соціальних мережах

Теги

Читай також


Новини партнерів


Коментарі (46)

символів 999
  • Диана 10 місяців тому

    У вас был опыт получения шенгенской визы в Португалию?
    Відповідь: Здравствуйте ! Вчера забрали паспорта с отказом ,подавались с мужем вдвоём (( И так же знаем что много подаются без нотариально заверенного перевода и получают визы.

    Прокоментувати Мені подобається
  • Leonid Buchkovskyi 1 рік тому

    Наскільки актуальна ця стаття зараз?

    Прокоментувати Мені подобається
  • португал 1 рік тому

    У дочки уже есть виза в Португалию на 3 года,корридор 90дней,нужно ли будет открывать визу её новорожденному ребёнку?

    Прокоментувати Мені подобається
  • Ева Сенич 2 роки тому

    Добрий день, на Короткострокова Віза: Візит до родичів або друзів потрібно перекладати всі сторінки з українського паспорта?

    Прокоментувати Мені подобається
  • эльвира 2 роки тому

    Здравствуйте!Планируем вместе с дочкой в августе съездить к мужу в гости в Португалию.Прочитала весь список документов.Если нет счета в банке,как быть?

    Прокоментувати Мені подобається
    • Jayme Ludwig 2 роки тому

      Короткострокова Віза: Візит до родичів або друзів:
      (Всі переклади мають бути португальською або англійською мовою):
      1) Нотаріально завірене запрошення (з гарантіями проживання, харчування, медичного обслуговування та повернення на Україну); 2) Нотаріально завірена копія посвідчення особи, що запрошує (Bilhete de Identidade у випадку громадян Португалії та Título de Residência або Autorização de Рermanência – для громадян України); 3) Підтвердження наявності помешкання у Португалії – нотаріально завірена копія контракту оренди або контракту купівлі-продажу або виписка з реєстру будівель; 4) Підтвердження доходів особи, що запрошує – нарахування заробітної платні або податкова декларація IRS (оригінал або нотаріально завірена копія); 5) Підтвердження родинних зв’язків – свідоцтвa про народження та/або про одруження та/або архівна довідка (з перекладом); 6) Підтвердження зайнятості та доходів заявника – довідка з місця роботи або навчання або пенсійне посвідчення (з

      Прокоментувати Мені подобається
    • Jayme Ludwig 2 роки тому

      Jayme Ludwig, з перекладом); 7) Всі дійсні Закордонні паспорти та копії усіх сторінок без виключення; 8) Внутрішній паспорт та копія усіх сторінок без виключення (або Посвідчення на проживання в Україні з перекладом); 9) Страховий поліс з мінімальним покриттям - 30000 євро; 10) Бронювання квитка в обидві сторони; 11) 2-і нещодавно зроблені кольорові фотокартки 3,5 x 4,5.

      Прокоментувати Мені подобається
  • koller 2 роки тому

    Скажіть будь ласка, мені мама зробила запрошення та заповнили анкету онлайн у Португалії (посольстві) та допустили помилку у моєму прізвищі (одну букву пропустили), та поставили на чергу здачі документів, чи не будуть мати претензій у Києві при здачі документів? Бо у Португалії кажуть, що то не є важливо, що у Києві не будуть на це акцентувати увагу!

    Прокоментувати Мені подобається
  • Артем 2 роки тому

    Подскажите, планируем с женой в отпуск в Португалию, до этого были только в Турции. Есть опасения что не дадут визу, т.к не были до этого нигде в Европе. Поделитесь плиз если у кого был опыт получения португальской визы как первой.

    Прокоментувати Мені подобається
  • Юлія Попович 2 роки тому

    Доброго Дня. Цікавить питання що до черги,в Посольство Португалії для здачі документів на візу ,інтервал часу від заповнення онлайн анкети.Запитання актуальне для коректного бронювання авіа білету. Спасибі !

    Прокоментувати Мені подобається
  • Natalia 2 роки тому

    У вас был опыт получения шенгенской визы в Португалию?
    Відповідь: да

    Прокоментувати Мені подобається
  • Оля Максимович 2 роки тому

    Доброго дня! скажіть, будь ласка, бронь готелю потрібно робити на кожного окремо (я, чоловік і дитина) чи достатньо, наприклад на чоловіка і вказівка, що він бронює на 2 дорослих і одну дитину?

    Прокоментувати Мені подобається
Показати ще

Ще на tochka.net

Новини партнерів

Новини tochka.net

Новини партнерів

Loading...