5 країн, де говорять і розуміють українську мову

Дізнайся, у яких країнах тебе зрозуміють, якщо розмовлятимеш українською

9 ноября 2018, 11:10
Путешествия
5 країн, де говорять і розуміють українську мову © Depositphotos

Найбільша кількість україномовного населення проживає, звісно, в Україні, але є країни, в яких теж люблять і шанують українську мову. Це передусім пов’язано з наявністю в них української діаспори чи спільного кордону з нашою країною. Отже, до Дня української мови пропонуємо подорож місцями, де проживають етнічні українці.

  • Де розуміють українську мову: Австралія

На другом краю земли: что посмотреть в Австралии
Австралия © https://www.instagram.com/bridgeclimb/

Так, майже на іншому кінці світу ти можеш почути українську мову. Вважається, що в Австралії проживає одна з найбільш організованих діаспор українців. Попри тенденцію щодо зменшення кількості україномовного населення Австралії, завдяки діяльності українських організацій вдається зберігати та підтримувати розвиток української мови.

Австралійський варіант української мови щодо фонетичної, граматичної та лексичної інтерференції англійської мови дуже близький до канадського, британського, американського варіантів.

  • Де розуміють українську мову: Білорусь

Достопримечательности Минска
Достопримечательности Минска © Depositphotos

З власного досвіду зазначу, що білоруси непогано розуміють українську мову. Але на території сусідньої країни мешкають люди, що у повсякденному житті користуються українською. Це переважно мешканці Берестейщини і Пінщини, це південно-західні регіони Білорусі. На сучасних Берестейщині та Пінщині вживання берестейсько-пінських говірок обмежене побутовою сферою старшого і середнього покоління сільських мешканців. Молодше покоління здебільшого розмовляє російською мовою, хоч подекуди й володіє цими говірками.

  • Де розуміють українську мову: Велика Британія

25 интересных фактов о Великобритании
25 интересных фактов о Великобритании © gettyimages.com

На туманному Альбіоні також розуміють українську – у Великій Британії проживає близько 30 тисяч етнічних українців. На жаль, сьогодні українською користуються не так багато як раніше, проте останнім часом виникла цікавість до мови. Українських шкіл у Англії немає, проте є суботні школи, де діти етнічних українців вивчають українознавство раз на тиждень.

У мові українців Великої Британії переважає галицький (наддністрянський) діалект, одначе більшість його носіїв намагається опанувати літературну мову.

  • Де розуміють українську мову: Канада

Будь в курсе: Украина может получить безвизовый режим с Канадой уже летом
Канада © telegraf.com.ua

Одна з найбільших діаспор українців знаходиться у Канаді, тож не дивно, що у північній країні розуміють і говорять українською мовою. У провінціях Манітоба, Саскачеван, Альберта ще з 1898 року започатковані україно-англійські класи, в яких діти перших переселенців могли вивчати окрім англійської, ще й українську. Із проголошенням Канади багатокультурною державою у межах офіційного білінгвізму, серед українців зросли зацікавлення своєю етнічною спадщиною, зокрема мовою, намагання наблизити своє мовлення до української літературної норми. У Канаді також існує багато українських періодичних видань, видаються художні твори українською.

  • Де розуміють українську мову: США

Українські емігранти є і в США. Частина українців швидко ассимілювалася, тому лише 250 тисяч українських американців (з 900 тисяч) називають українську рідною мовою. У США також є українські преіодичні видання, у країні проходять численні фестивалі української культури. Завдяки емугрантам четвертої хвилі (90-ті роки, після набуття Україною незалежності) українська мова у Сполучених штатах мова української діаспори, зокрема її преси, деякою мірою уподібнюється до української літературної мови. До речі, дізнатись, як проживають українці в США можна відвідавши українське село в Чикаго. 


Нагадаємо, раніше ми розповідали про те, що заяву на оформлення біометричного паспорту для виїзду за кордон можна подати онлайн. Деталі за посиланням.

ЧИТАЙ ТАКЖЕ:

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999