Як отримати шенгенську візу в Чехію - 5 кроків

На думку самостійних мандрівників, отримати шенгенську візу в Чехію - одне з найпроблемніших занять.

Багато українських туристів мріють про шенгенську візу в Чехію та поїздку на вікенд до Праги, однак їх зупиняє одне питання - як отримати шенгенську візу в Чехію? Адже неодноразово доводилося чути відгуки, що це одне з найбільш недружніх посольств стосовно українців, особливо самостійних мандрівників.

Тому travel.tochka.net підготував спеціальну покрокову інструкцію, якщо ви виконуватимете всі її вимоги, шанси отримати шенгенську візу в Чехію зростуть у рази.

Крок 1 - Записатися на подання документів

Якщо ви твердо вирішили отримати шенгенську візу в Чехію та поїхати до цієї прекрасної країни, передусім радимо завчасно записатися на подання документів (звісно, залишивши зазор тижні три на їхню підготовку).

Із 16 травня 2011 року заяви на отримання одноразової короткострокової шенгенської візи в Чехію посольство приймає виключно за попереднім записом за телефоном + 38097613 8435. Причому записатися можна лише в робочі дні з 14 до 16.

Будьте готові до того, що на телефоні потрібно «провисіти» майже годину - найкраще поставити на автодозвон, оскільки «достукатися» до візового відділу посольства Чехії заняття не для слабкодухих. Коли нарешті на іншому кінці дроту піднімуть слухавку, потрібно повідомити свої ПІБ, дату народження, номер закордонного паспорта, контактний телефон й обрати дату та час для подання заяви на отримання шенгенської візи в Чехію. Послуга безкоштовна.

Крок 2 - Заповнити анкету

Далі заходимо на сайт чеського посольства, завантажуємо й роздруковуємо анкету для отримання короткострокової шенгенської візи в Чехію (саме про неї і йдеться в статті). Дуже важливо заповнити анкету правильно - 80% відмов припадають саме на неправильне оформлення документів і заповнення візової анкети.

Пам'ятайте, що всі дані вводяться лише латиницею та великими друкованими літерами. У кожній клітинці - по одному знаку. Це справді важливо, оскільки анкета піддається електронному зчитуванню й обробці, тому у випадку нерозбірливого, неправильного або неповного заповнення в розгляді на отримання шенгенської візи в Чехію може бути відмовлено.

В якому форматі заповнювати «адресу» та «датування», а також інші підказки можна подивитися в інструкції щодо заповнення анкети.

Як отримати візу до Чехії
© Володимир Шевчук, tochka.net

Крок 3 - Підготувати усі необхідні документи

Отже, ви записалися на подання документів, заповнили анкету, тепер беремося за найбільш трудомістке - підготовку паперів. Чехам важливо упевнитися, що ви не поповните армію нелегальних робітників з України, яких налічується сотні тисяч у цій країні. Тому в анкеті для отримання шенгенської візи в Чехію потрібно надати якомога більше доказів, що ви повернетеся на батьківщину:

а) довідку з роботи, із зазначенням посади, окладу й ремаркою, що робоче місце зберігається після повернення з поїздки

б) документи на нерухомість, автомобіль

в) виписку з банку із зазначенням залишку на рахунку. Якщо ви їдете до Чехії на тиждень, то на рахунку як мінімум має бути 5000 гривень. Узагалі, фінансове забезпечення туриста має становити 45 євро на день перебування

г) медична страховка (не менш ніж на 30 000 євро). Причому, перш ніж робити страховку, подивіться список акредитованих страхових компаній на сайті чеського посольства.

Звісно, також потрібно надати авіаквитки і, якщо є, запрошення від приймаючої сторони. Повний список документів для отримання шенгенської візи в Чехію дивіться тут.

Окрема історія з готелями. Чеське посольство вимагає оригінал листа з готелю з мокрою печаткою і бажано з інформацією про оплату мінімум 30% проживання. Втім, не рідкісні випадки, коли мандрівники подавали просто роздруківку бронювання, без будь-якої передоплати зовсім і документи в них приймали, шенгенські візи в Чехію ставили. Тобто, залежить, на який настрій візового офіцера потрапите. Але краще, звісно, перестрахуватися й мати хоча б оригінал листа з готелю.

  • Забронювати готель у Чехії можна на hotels.tochka.net.

Майте на увазі, що залежно від типу шенгенської візи в Чехію, індивідуальних нюансів поїздки або поганого настрою консула, можуть вимагати якісь додаткові документи.

Крок 4 - Подати документи до консульства

Третім кроком буде безпосередньо подача документів у консульство. Зверніть увагу, що на території України є 3 візові відділи - в Києві, у Львові і в Донецьку, кожен з яких приймає до розгляду заяви про шенгенські візи в Чехію від жителів найближчих областей.

Це створює деякі незручності для самостійних мандрівників, адже якщо ви будете прописані, скажімо, в Луганську, а працюватимете й постійно проживатимете в Києві, візовий відділ усе одно може відправити вас подавати документи у своїй регіон.

Для мешканців Києва документи необхідно подавати до візового відділу, який знаходиться на вул. Богдана Хмельницького, 58 (у 10 хвилинах ходьби від станції метро "Університет"). Попри те, що записалися ви заздалегідь, можливо, у черзі все одно доведеться постояти.

Пам'ятайте, що під час візиту з собою необхідно мати суму консульського збору, що складає 35 євро (у Львові - 45 євро, в Донецьку - 55 євро). Часто буває, що в касі посольства можуть не прийняти якісь грошові купюри, причому часом пояснити логіку касирів складно. Тому про всяк випадок майте при собі суму в 70-100 євро. Шенгенська віза в Чехію потребує фінансових затрат.

У візовому центрі у вас приймуть документи й повідомлять, коли прийти за паспортом з готовою шенгенською візою в Чехію. Зазвичай розгляд займає 8-14 днів, однак як показує практика, більшість аплікантів уже через тиждень отримують паспорт із візою.

Як отримати візу до Чехії
© Shutterstock

Крок 5 - Забрати паспорт із візою

У зазначений час приходимо за шенгенською візою в Чехію у візовий відділ, щоб забрати паспорт. Якщо не виходить у назначений день - не страшно. Видача паспортів відбувається в понеділок, вівторок, четвер та п'ятницю з 14:00 до 16:30. У середу – з 9:00 до 12:30 і з 14:00 до 16:30. Можливо, доведеться постояти трохи в черзі, однак рухається вона швидко.

Зазвичай туристична короткострокова шенгенська віза в Чехію типу С видається строком на 90 днів з одноразовим в'їздом у країну. Сподіваємося, що за допомогою наших інструкцій вам вдасться отримати шенгенську візу в Чехію.

Корисні посилання:

Цікаво:

За матеріалами: tochka.net версія для друку

У вас був досвід отримання чешської візи?

Відповісти

Якщо Ви помітили помилку, виділіть необхідний текст і натисніть Ctrl+Enter, щоб повідомити про це редакцію.

Поділися в соціальних мережах

Теги

Прага чехия віза Шенгенська віза як отримати шенгенську візу більше... приховати

Читай також


Новини партнерів


Коментарі (39)

символів 999
Показати ще

Ще на tochka.net

Новини партнерів

Новини tochka.net

Новини партнерів

Loading...