Термальні води Косино — це поєднання приємного з корисним

Відпочинок в Косино наповнить вас новими силами і здоров'ям та подарує незабутні враження

tochka.net
tochka.net
автор
7 сентября 2023, 14:21
Путешествия
Термальні води Косино — це поєднання приємного з корисним © Фото з сайту Go-To.Rest

В наш час важко знайти безпечне місце для відпочинку в Україні, де рівень сервісу відповідав би європейському. Якщо ми говоримо про безпечний відпочинок, то в першу чергу нам на думку приходить Закарпаття, яке знаходиться в глибокому тилу і за майже 1,5 року повномасштабної війни лише одного разу зазнало ракетної атаки. Найбезпечнішою зоною в самій Закарпатській області є Берегівський район, який знаходиться на крайньому півдні області у безпосередній близькості до угорського кордону. Берегівщина у більшості туристів асоціюється з цілющими термальними водами, неймовірним смаком місцевих вин, колоритною кухнею з сильним впливом угорських ноток та чудовим сервісом. Найпопулярнішим курортом термальних вод Берегівщини є Оздоровчий комплекс Косино на околицях села Косонь.

Маючи намір потрапити до цього термального раю, варто пам'ятати, що в Закарпатській області є аж два Косина. Перше знаходиться на віддалі 13 кілометрів від Мукачева, а друге, яке нам потрібно, розташовано в Берегівському районі на відстані 16 кілометрів від районного центру – міста Берегова. Розповідаємо разом із ресурсом Go-To.Rest, чому варто відвідати це місце.

Термальні води Берегівщини

Берегівський район надзвичайно багатий різноманітними термальними водами. Це дуже цінний для оздоровлення ресурс, який варто використовувати для профілактики та лікування величезної кількості хвороб. За результатами геологічних досліджень на глибині 880 метрів на значній території Берегівщини під землею знаходяться величезні природні резервуари термальної води. Майже всі термальні води Берегівського району є кремнистими. Цілющі гарячі джерела Берегівщини  на поверхню виходять з температурою понад 80 градусів цельсія. Всього облаштовано 50 свердловин і освоєно п’ять великих джерел термальних вод: Берегівське, Косонське, Іванівське, Боржавське і Виноградівське. Найпопулярнішим з них є Косонське.

Особливості термальної води Косино

Реклама
© Фото з сайту Go-To.Rest

По своєму складу термальні води Косино є унікальними не лише для України, а й для всієї Європи. Вона є високотермальною хлоридно-натрієвою водою середньої мінералізації (найближчим аналогом є угорські джерела в Хайдусобосло). В Косино цілющі термальні води видобуваються на поверхню з допомогою трьох свердловин завглибшки понад 1000 метрів. Вода в цих свердловинах відрізняється за своїм хімічним складом і температурою. На поверхні вода охолоджується до 41°C і потрапляє до басейнів. При цьому в дитячий басейн вода подається ще на 10 градусів холоднішою. Всі ці води характеризуються кислотно-лужним балансом рН – 6,08 та рівнем мінералізації: 8,5 – 11 г/дм3

Термальні води Косино є оптимальними по своєму хімічному складу та температурі. Вони володіють унікальним загальнооздоровчим ефектом для організму, який досягається необхідними для його нормального функціонування речовинами та мікроелементами.

Реклама
© Фото з сайту Go-To.Rest

Унікальні цілющі якості термальних вод Косина підтверджено в “Українському науково-дослідницькому інституті медичної реабілітації та курортології Міністерства Охорони здоров’я України”. Згідно його висновку №99 від 12 грудня 2006 року зовнішнє застосування термальних вод Косинського родовища призначено для профілактики і лікування наступних захворювань: артрозу, остеохондрозу, артриту, поліартриту, наслідків перелому суглобів, післяопераційних станів, захворювань суглобових тканин, гіпертонічної хвороби I-II стадії, з порушенням кровообігу не вище I ст., постміокардичного кардіосклерозу з порушенням кровообігу не вище I ст., травм нервових кінцівок і сплетінь, захворювань нервової системи, радикуліту, полірадикулоневриту, атеросклерозу судин кінцівок, ендартериту з порушенням кровообігу нижніх кінцівок I-II ступеню, акроангіоневрозу, варикозу, хронічного безкам’яного холециститу, дискінезії жовчовивідних шляхів, стану після холецистектомії.

Найоптимальнішим часом для перебування у басейні є не більше ніж по 15 – 20 хв. 3 рази на день.

Протипоказаннями до відвідування термальних басейнів Косино є наявність хвороб у стані загострення.

Чому саме Косино?

Серед усіх термальних курортів України Косино обирають в першу чергу. Зумовлено це багатьма факторами.

  1. В курорті Косино всі послуги відвідувачам надаються на надзвичайно високому рівні, якому можуть позаздрити навіть найпрестижніші курорти Європи. Це проявляється у всьому – від персоналу до зручностей.
  2. В Косино діє величезна кількість басейнів з термальними водами різної температури. Вони облаштовані на самому високому рівні. Тут є зручні доріжки, шезлонги, гойдалки, численні фонтани, підводні гейзери та поручні. Крім того, басейни пристосовано для людей з обмеженими фізичними можливостями.

    Реклама
    © Фото з сайту Go-To.Rest

  3. Курорт Косино знаходиться посеред надзвичайно живописної природи. Він знаходиться в мальовничому дубовому гаї, який справляє враження казкового дрімучого лісу. Все це дає можливість досягти справжньої нірвани і мегарелаксу.
  4. Крім басейнів на території курорту Косино можна скористатись послугами королівського банного комплексу. До його складу входить 7 унікальних саун: Евкаліптова, Соляна лисяча нора, Трав'яна, Римська, Турецька (хамам), Угорська і Крижана печера. Всі вони мають унікальні оздоровчі властивості.
  5. В ресторанах і кафе Косина готують надзвичайно смачні страви закарпатської і європейської кухні. Їжу готують з місцевих екологічно чистих продуктів та вкладають у кулінарні всю душу і традиції поколінь. Смак місцевої кухні ви запам'ятаєте на все життя.
  6. Курорт Косино має надзвичайно вдале географічне розташування, що дозволяє надзвичайно урізноманітнити відпочинок. Поруч з ним знаходяться пам'ятки архітектури стародавнього міста Берегова, дегустаційні зали місцевих виноробів, унікальний Динопарк в селі Яноші та інші туристичні атракції на будь-який смак і гаманець.
  7. Відвідуючи курорт Косино у вас не буде проблем з вибором місця проживання. Тут є безліч варіантів від фешенебельних готелів до бюджетного приватного сектору. Все залежить лише від ваших фінансових можливостей.

Коротка історія села Косонь

Територія теперішнього села Косонь в Берегівському районі Закарпатської області почала заселятись майже 2 тисячі років тому. Це підтверджується даними археологічних досліджень.

Теперішня назва села Косонь протягом своєї історії неодноразово змінювалась. Протягом тривалої історії цей населений пункт називали Кассан, Козун, Козунь, Мезекосонь, Косино і Косини. Всі ці назви об'єднує спільне походження від імені святої Каталіни.

Згідно з легендою поблизу нинішнього села Косонь в 1086 році відбулась велика битва, в якій угорський король Святий Ласло здобув перемогу над войовничими племенами печенігів. Після тріумфу він вирішив на місці битви збудувати церкву. Саме навколо неї і виникло  село Косонь.

Перша письмова згадка про це село датована далеким 1332 роком. Тоді його називали Кассан. З 1335 року зустрічається назва Козун. Село стрімко росло і розвивалось, що дозволило йому вже в 1496 році отримати статус містечка. Населення тут здебільшого вирощувало виноград, зернові, випасало свиней в навколишніх дубових лісах, а також займалось риболовлею в численних озерцях та болотах.

В 1729 році Косонь, маючи статус міста з повною назвою Мезекосонь, стало центром одного з округів комітату Берег, до складу якого входили аж 26 населених пунктів. У XVIII—XIX ст. Мезокосонь мало всі необхідні атрибути міста того часу. По-перше – володіло власною печаткою з гербом (на червоному щиті було зображено зелений кущ винограду з двома лозами й чотирма ґронами). По-друге в ньому діяли власний суд, трибунал і в'язниця. По-третє, тут діяла вся необхідна соціально-економічна інфраструктура міста – магазини, банки, друкарні, ресторани, корчми тощо.

В радянські часи Косонь знову отримало статус звичайного села.

В наш час Косонь, з населенням 2338 чоловік, стало центром об'єднаної територіальної громади до складу якої крім нього входить ще 7 сіл.

Попри статус села в селі Косонь всюди проявляються риси міста. Характерними міськими рисами цього мальовничого села є архітектура його центральної частини схожа своїм стилем Берегово. Крім того, центральна частина села вимощена бруківкою.

Термальні води в селі Косонь відкрили в 1988 році, коли вчені-геологи намагалися знайти нові нафтові родовища. Це стало переломним моментом в історії села. Протягом всіх років незалежної України село Косонь бурхливо розвивалось і розвивається як бальнеологічний курорт.

Басейни та інші туристичні атракції Косина

В першу чергу туристи в Косино відвідують заради цілющих термальних басейнів. Оздоровчо-рекреаційний комплекс “Косино” складається з термальних і звичайних басейнів, різних видів саун і джакузі, соляної кімнати і ванни кнайпа та інших оздоровчих атракцій.

Реклама
© Фото з сайту Go-To.Rest

Крім того, тут знаходиться величезний сучасний аквапарк. Однак, наразі він тимчасово перебуває на консервації. Втім, якщо ж ви дуже хочете відвідати аквапарк зовсім недалеко від Косина на відстані 15 кілометрів в селі Дийда знаходиться аквапарк “Хорус”. Якщо ж вам треба чогось грандіозного, то варто завітати до аквапарку в “Карпатія” в місті Мукачево, яке знаходиться на віддалі 42 кілометрів від села Косонь.

Але крім термальних вод Косино може порадувати туристів різноманітними архітектурними пам'ятками.

В першу чергу варто завітати до найстарішої будівлі села Косонь – реформатської церкви. Саме про неї складено легенду, яка відносить час заснування храму до далекого 1086 року в якому відбулась переможна битва угорського війська з племенами печенігів. Більшість дослідників відносять час заснування святині до ХІІІ-ХIV століть. В ті далекі часи тут було засновано цілий католицький монастир присвячений святому Ласлу. В 1552 році село Косонь перейшло до реформатської конфесії. Відтак, змінив свою конфесійну приналежність і храм. З 1642 року по 1654 рік святиню докорінно перебудували надавши їй рис ренесансного архітектурного стилю. Реформатський храм в селі Косонь занесено в список Пам’яток архітектури місцевого значення.

Крім реформатського храму в селі Косонь збереглась католицька церква. Сама католицька громада в селі відновила свою діяльність аж в 1750 році. Майже відразу після поновлення діяльності католики в 1754 році спорудили невеличку церкву, яка на жаль не збереглась до наших днів, оскільки була знищена великою повінню у 1956 році.  Втім до наших днів дійшов великий католицький храм в селі Косонь, який було споруджено в 1832 році, а в 1880 році доповнено високою вежею.

Велику цікавість викликає ще один архітектурний шедевр в селі Косонь – палац Етвешів. Він знаходиться біля підніжжя пагорбу де розтавшовано католицький храм. Цей оригінальний в архітектурному плані палац є найстарішою світською будівлею в селі Косонь та однією з найстаріших споруд такого плану у всій Закарпатській області. Цей одноповерховий маєток побудували в 1703 році для родини Рац. І в наші дні якщо підійти до тильної сторони будівлі помітно герб цієї родини з цифрами «1768». Після смерті останніх власників маєтку з родини Рац палац успадкувала сім’я Етвеш. Наприкінці 1920-х років після останньої добудови маєток набув сучасного вигляду. В ті часи до будівлі було добудовано крила в асиметричному порядку, що надало архітектурі маєтку незвичної форми. За радянських часів в палаці Етвешів було облаштовано  дитячий садочок, а пізніше амбулаторія. Від загрози руйнування палац врятувала громада реформатської церкви. Аварійну пам'ятку архітектури вчасно відреставрували.

Неподалік від католицького храму в селі Косонь можна потрапити до старовинного винного підвалу та приміщення для виноробних операцій. В давні часи в селі Косонь були дуже міцними виноробні традиції. Воно славилось великою кількість величезних винних підвалів з надзвичайно якісними місцевими винами. Місцевий виноград зростаючи на вулканічній горі є надзвичайно хорошою сировиною для виготовлення ігристих вин. Тож не дивно, що раніше з цією метою його навіть експортували в Італію. На жаль, в наші часи ці унікальні підвали здебільшого зруйновані чи  очікують кращих часів.

Втім, для любителів місцевих вин в оздоровчо-рекреаційному комплексі “Косино” діє так званий “Боргаз”, що з угорської означає “дім вина”. У розташованому в цьому чудовому закладі винному підвалі «Iváncsó Pince», можна насолодитись неймовірними дегустаціями вин і палинки з оригінальними закусками.

Що цікавого варто відвідати поруч з Косино?

Поруч з Косино є безліч місць для цікавих екскурсій. Все залежить від ваших інтересів і можливостей.

Незалежно від пори року рекомендуємо туристам, які проводять свій відпочинок в Косино обов'язково один з найбільших туристичних центрів Закарпаття – місто Берегово. В першу чергу варто ознайомитись з величезною кількістю пам'яток історії та архітектури, більшість з яких розташовані в центрі міста. При цьому варто розпочати знайомство з історією краю завітавши до краєзнавчого музею в “Графському дворі”. В Берегові також розташовані басейни з термальною водою, які облаштовано в комплексі “Жайворонок” і в більш бюджетній спортивній базі “Закарпаття”. Після прогулянки по місту і відвідування термальних басейнів Берегова обов'язково варто скуштувати страви угорської кухні в затишних кафе і ресторанах міста та скуштувати смак місцевих вин в одному з дегустаційних залів.

Реклама
© Фото з сайту Go-To.Rest

Любителі пляжного відпочинок можуть здійснити поїздку до розташованого за 5 кілометрів від Берегова селі Дийда. Озеро жартома називають закарпатським морем. Все тому, що воно є найбільшим у всій області площею майже 55 га та завглибшки 16 метрів. Пляжі озера облаштовані на європейському рівні та є максимально комфортними для сімейного відпочинку з дітьми.

Якщо ви приїхали з дітьми в Косино обов'язково скористайтесь нагодою і завітайте до розташованого неподалік в селі Яноші “ДиноПарку”. На площі 2 га тут посеред дубового лісу розмістилось фігури дивовижних максимально реалістичних динамічних фігур динозаврів. При створенні “ДиноПарку” в селі Яноші запозичено найкращий досвід аналогічних атракцій розташованих в США Словаччині. Попри невеличку площу в парку сконцентровано аж 30 величезних  експонатів, з яких 20 – це фігури динозаврів, які зручно оглядати прогулюючись по 800 метровий пішохідній доріжці. Фігури велетнів зробили у пропорції 1:1 з реальними доісторичними тваринами. Крім того, вони рухаються і видають різні звуки. Найголовніший експонат “ДиноПарку” це величезна фігура динозавра, який пересувається. Діти від цієї атракції просто у захваті.

Любителям закарпатських вин Берегівщина подарує можливість відвідати безліч цікавих винних локацій по всьому району. Найбільш відомими і вартими уваги є Будинок дегустацій – Шато Чизай, винний підвал “Nota Bene”, “Старий підвал” у місті Берегові, також винні підвали в скелі сім’ї Урста розташовані в селі Бене.

Берегівщина є чудовим місцем не тільки для любителів вина і термальних вод. Тут є безліч місць з недоторканою природою, які чудо підходять для  пішохідного туризму. Ліси Берегівщини надзвичайно багаті своєю фауною представленою зайцями, білками, ондатрами, ласками, фазанами, перепілками, совами, черепахами тощо. Нещодавно тут навіть зафільмували величезного бурого ведмедя.

Якщо ви фанат риболовлі, то Берегівський край вам точно підійде. Колишнє болото Чорний мочар площею 14 тис. га завдяки праці декількох поколінь стало цілим каскадом водосховищ і ставків, наповнених силою силенною риби у вигляді коропів, карасів, білого амура тощо. В селі Боржава Берегівського району в 1970 році був спійманий 36-річний триметровий сом, який важив аж 230 кілограм. Того ж року в селі Боржавське було спіймано 70-кілограмову щуку завдовжки 2,5 метри.

Любителі історико-архітектурних пам’яток крім Берегова мають  познайомитись з унікальними дерев’яними та кам’яними храмами та їх руїнами у селах Четфалва, Кідеш, Гетен та Мужієво, або ж оглянути Музей ткацтва в селі Великі Береги. Крім того, в Берегівському районі розташовані руїни аж чотирьох середньовічних замків: Боржавського, Квасівського, Виноградівського (Канков) і Королівського (Нялаб).

Подписывайся на наш Facebook и будь в курсе всех самых интересных и актуальных новостей!


Комментарии

символов 999