Надрукувати

Рабат

Рабат: Загальні відомості

У Рабаті не зустріти такої кількості туристів як, наприклад, у Марракеші, але, все ж, подорожуючи Марокко, не можна не відвідати його столицю. 

Сьогодні Рабат, з населенням у 500 тис. чоловік – є центром політичного та культурного життя країни, саме тут знаходиться резиденція короля Марокко. 

Дуже  гарне місто приваблює своїми зеленими парками, величезними широкими проспектами, старовинною архітектурою з елементами давнього мавританського мистецтва.

Практично кожна вулиця – це цілий світ, зі своєю історією та традиціями. На кожному кроці в Рабаті можна зустріти якусь пам'ятку. Звичайно, за одну поїздку місто вивчити неможливо, але для туристів така велика кількість пам'яток старовини є чудовим приводом повернутися сюди знову.

Історія:

Рабат був заснований у 12 столітті, та повинен був служити військовим форпостом арабів. Назва міста походить від слова «рібат», що в перекладі означає «укріплений монастир». Проте, згідно з письмовими свідоцтвами, що відносяться до 1170 року, назва міста звучала як «Рібат-аль-Фатх», що означає «той, що несе перемогу».

Наприкінці 12 століття, коли столиця держави Альмохадів була перенесена Якубом-аль-Мансурой з Марракеша у Рабат, для міста почалися часи найвищого розквіту. У цей період в Рабаті були зведені різні споруди, такі як фортеця Касба Удайя. 

Після смерті Якуба-аль-Мансура Рабат нестримно почав занепадати. У 13 столітті, з приходом до влади династії Марінідів, економічним центром став Фес.

Коли у католицькій Іспанії почалися гоніння на морісків, багато хто з них осів у Рабаті, що послужило початком відродження міста.

 У 17 -18 століттях на території Рабату та у довколишніх землях господарювали берберські пірати. 

А у 19 столітті столиця Марокко знову була перенесена з Феса у Рабат. З тих чаів таким воно і залишається.

Розваги:

Що в мусульманській країні може бути найкращою розвагою? Звичайно ж, шопінг! 

Робити покупки на справжніх східних базарах – суцільне задоволення. Від великої кількості товарів просто розбігаються очі! Коштовні камені, золото, прекрасні тканини, килими, посуд, спеції – немає сил стриматися від спокуси. Та цього робити й не варто, адже не можна ж виїхати додому без подарунків!

А якщо активна торгівля на базарі викличе відчуття приємної втоми та голоду, можна завітати до одного з місцевих ресторанів, щоб скуштувати страви місцевої кухні.

Що стосується питних закладів, важливо пам'ятати про те, що ви знаходитеся у мусульманській країні, де алкоголь заборонений.

Рабат: Пам'ятки

Вирушаючи на прогулянку Рабатом, дуже складно обрати, з чого почати огляд пам'яток міста. Адже їх тут величезна кількість.

Але, можливо, Медіна стане першим місцем, куди ви прийдете. Не бійтеся загубитися в лабіринті вузьких старих вуличок, доброзичливі жителі Рабату завжди вкажуть вірну дорогу.

Ідучи вулицями ви скоро натрапите на недобудований мінарет Тур Хасан, що підноситься на 69 метрів. Колись він повинен був стати другою в світі за величиною мечеттю. Але так і залишився стояти з часів смерті Якуба-аль-Мансури.

Якщо пройти центральною вулицею Старого Рабату, можна побачити найстарішу міську мечеть – Джамаа Ахел Фез, яка була побудована ще у 12 столітті.

А зовсім поряд від неї є розкішний Королівський палац, в якому і до сьогодні  королі Марокко призначають аудієнції.

І не забудьте поглянути на неприступну фортецю андалузьких піратів Казбах де Оудаїс. Втім, неприступною вона була у 17 столітті, коли в її стінах пірати зберігали свої незчисленні скарби. Зараз тут – прекрасний Музей мусульманського мистецтва.

Рабат: Віза і кордон

Для в'їзду до країни необхідно заздалегідь отримати візу. Максимальний термін, на який видається віза, – 3 місяці.

Ввезення та вивіз іноземної валюти не обмежений, але її обіг на території Королівства заборонений. При вивозі невитраченої валюти необхідно мати банківський сертифікат про обмін.

Заборонений вивіз без спеціального дозволу предметів та речей, що представляють історичну і художню цінність.  

Існує обмеження на ввезення професійного фотоустаткування, а також на ввезення алкоголю — до країни можна ввезти не більш за одну пляшку міцних спиртних напоїв та однієї пляшки вина, не більше 200 сигарет, 50 сигар та 250 г тютюну

Документи, які необхідні для здобуття туристичної візи (для дорослого):

  • Анкета у 3 экз. (англійською мовою, друкованими літерами) - оригінали;
  • закордонний паспорт - оригінал;
  • копія 1 сторінки поспорту;
  • 3 фотокартки 3,5 на 4,5 (не скановані);
  • довідка з місця роботи на фірмовому благку організації із зазначенням посади, окладу та за підписом директора підприємства та головногобухгалтера, завірена мокрою печаткою пфдприємства;

Документи, необхідні для здобуття туристичної візи (для дитини):

Для дітей, що виїжджають з одним з батьків, необхідний оригінал доручення (воно має бути завірене нотаріально) та його ксерокопія.

У випадку, якщо дитина вписана у паспорт одного з батьків, анкета для дитини окремо не заповнюється. У анкеті одного з батьків, в чий паспорт вписана дитина, досить вказати інформацію про нього.

В цьому випадку віза для дитини відкривається безкоштовно.

У випадку, якщо дитина має свій проїзний документ, то анкети (у 3 екз.) заповнюються індивідуально, як і на дорослого.

  • 3 фотокартки 3,5 на 4,5 (не скановані);
  • закордонний паспорт - оригінал (якщо такий є)
  • анкета у 3 экз. (англійською мовою, друкованими літерами) - оригінали, у випадку, якщо є свій дитячий проїздний документ.

Новини партнерів


Коментарі (0)

Ще на tochka.net

Новини партнерів

Новини tochka.net

Новини партнерів

Loading...