Надрукувати

Стокгольм

Стокгольм: Загальні відомості

Стокгольм - найбільше місто Швеції, розташоване на 14 островах, омивається з одного боку озером Меларен, а з іншого - Балтійським морем. Місто потопає в зелені парків і скверів.
Це відкрите, чисте й привітне місто. Місто відоме унікальним шведським дизайном, що виявляється в архітектурі, моді, інтер'єрі та навіть гастрономії. Тож не знехтуйте можливістю поринути в чарівний шарм портового міста.

Історія:

Перша частина назви "сток" означає колода, друга "холм" - маленький острів. У 1187 році на місці рибальського поселення на острові Стадсхольмен з'явилися перші споруди. Перша згадка про місто належить до 1252 року. Місто було засноване родоначальником династії Фолькунгів - Ярлом Біргером для оборони Швеції з боку Балтійського моря. Завдяки вдалому розташуванню місто почало активно розвиватися, за рахунок торгівлі з Любеком та іншими містами.
Місту довелося пережити кілька повстань, після чого Густав Власа став королем Швеції, і шведам повернулися ключові позиції в управлінні містом.
У XVII столітті Швеція стала однією з наймогутніших держав у Європі, а в XVII столітті Стокгольм став одним із найбагатших міст в Європі та найрозвиненішим містом Скандинавії. Місто пережило страшну чуму й занепад у зв'язку з активним розвитком інших міст. У другій половині XIX століття Стокгольм відновлює свою економіку й починає рости.
1912 року в Стокгольмі відбулися літні Олімпійські ігри. У другій половині XX століття Стокгольм став сучасним і технологічно розвиненим містом.
Із 1901 року в Стокгольмі щорічно проводяться церемонії нагородження нобелівських лауреатів.

Розваги:

Стокгольм визнаний одним із найкреативніших гастрономічних центрів Європи, тож не пропустіть шансу скуштувати щось нове. При цьому поїсти можна за прийнятну ціну майже в будь-якому куточку міста, адже власники ресторанів і шеф-кухарі намагаються здивувати кожного гостя.
Скрізь у місті ви побачите безліч ресторанів, кафе й пабів на будь-який смак, вік і музичні вподобання. На перший погляд скромні й чемні шведи насправді дуже люблять повеселитися й відпочити в колі друзів. Багато клубів відкриті до 5 ранку. У нових районах Стокгольма ви побачите модне, молодіжне, нічне життя. Особливо слід відзначити район Стуреплан. Удень тут чудове місце для шопінгу - справжній центр вишуканості, моди й дизайну. Після шопінгу можна пообідати в знаменитих кафе East і Sturecompagniet, де найчастіше можна зустріти найяскравіших модниць і модників. Та по-справжньому сяє кольорами Стуреплан уночі: відкривають двері численні заклади, де збирається богема столиці. Тож, якщо ви хочете, щоб вас помітили в Стокгольмі, побувайте на Стуреплані.

Стокгольм: Пам'ятки

Щоб комфортно ознайомитися з містом, можна проїхатися автобусом Stockholm Sightseeing або корабликом - і побачити місто з іншого ракурсу. Хоча майже всі визначні пам'ятки розташовані неподалік одна від одної, а гуляючи пішки, ви напевно побачите щось, що варте уваги.

У центрі Стокгольма знаходяться Старе місто (Gamla Stan) і Лицарський острів (Riddarholmen), які збереглися ще з середньовіччя, а Королівський палац є офіційною резиденцією глави держави - короля та одним із найбільших діючих палаців у світі. Не пропустіть також зміну караулу біля королівського палацу. Символ шведської столиці та одна з головних визначних пам'яток - Стокгольмська ратуша.

Крім того, огляньте Дворянське зібрання - історична будівля в стилі класицизму, будинок Стокгольмської фондової біржі, Катарінахіссен (ліфт Катаріни) - підйомник з оглядовим майданчиком у районі Седермальм.

Королівська скарбниця Ліврусткаммарен - найстаріший музей у Швеції, розташований у Королівському палаці Стокгольма, де зібрано безліч експонатів, пов'язаних зі шведською військовою історією та монархією.

Етнографічний комплекс Скансен - музей-село просто неба, розташований на острові Юргорден.

Скугсчюркогорден (Лісове кладовище) - цвинтар, розташований у південній частині Стокгольма, а також церква Святого Миколая та Юнібаккен - дитячий культурно-розважальний центр, Музей казок, розташований на острові Юргорден.

У Музеї сучасного мистецтва (Moderna museet) знаходиться одна з найкращих колекцій мистецтва XX століття. У Національному музеї (Nationalmuseum) є колекція скандинавського та європейського живопису та скульптури.

Музей "Васа" (Vasamuseet) з королівським бойовим кораблем "Васа", який затонув у 1628 р. у центрі Стокгольма під час свого першого виходу в море.

Королівський драматичний театр (Kungliga Dramatiska teatern) і Королівський оперний театр (Kungliga Operan).

Особливу увагу варто приділити палацовому комплексу Дроттнінгхольм, розташованому на острові Лові посеред озера Меларен. Там же знаходиться невеличкий палац - Китайський павільйон.

Крім того, варто проїхатися в стокгольмському метро та оглянути різноманітні скульптури, мозаїку, картини, інсталяції, написи й барельєфи на стінах станцій.

Стокгольм: Віза і кордон

Громадянам України потрібна Шенґенська віза для подорожі до Швеції.

Процес подачі документів.  Заявники на Шенгенську візу до будь-якого зі шведських візових центрів,  мають попередньо призначити час для подачі документів на сайті http://www.swedenvisa-ua.com/shortterm_scheduleappointment.html.

Адреси візових центрів:

Київ, вул. Артема, 37-41
Львів, вул. Братів Міхновських, 1
Одеса, вул. Старопортофранківська, 103 А
Донецьк, Ленінський проспект, 4 А

Візовий центр приймає заяви на Шенґенську візу з понеділка по п'ятницю, крім святкових днів, з 08:30 до 15:30.

Подати візову заяву можна також безпосередньо до візового відділу Посольства. У такому випадку заявнику необхідно зв'язатися з Візовим центром за телефонами (+38) 044 594 96 23 або (+38) 050 117 90 51 (збір за обслуговування не стягується), де йому призначать час для подачі документів до візового відділу Посольства. Посольство приймає документи у понеділок, четвер та п'ятницю, з 09:30 до 12:30. Заявники, які подали візові заяви через Інтернет, можуть призначити час для подачі документів до візового відділу Посольства, натиснувши тут.

Консульський збір:  35 встановлюється за курсом обміну валют. Варто перевіряти  інформацію на головній сторінці кожен раз, коли подаєте документи на нову візу. 

Якщо ви подаєте візову заяву до візового центру, то крім консульського збору необхідно також сплатити збір за обслуговування у Візовому центрі в розмірі 25,2 € (по курсу в гривнях) та не повертається.

Якщо ви подаєте візову анкету через Інтернет, то сплачуєте консульський збір за допомогою банківських карток Visa, MasterCard, Maestro.

Від оплати консульського збору звільняються:  близькі родичі (одне з подружжя; діти, в тому числі всиновлені; батьки, в тому числі опікуни, бабусі та дідусі, онуки, -  які відвідують громадян України (не громадян Швеції), які мають дозвіл на проживання у Швеції; Діти до 6 років; Школярі, студенти вищих учбових закладів; особи з обмеженими фізичними можливостями та особи, які при необхідності їх супроводжують.

Термін розгляду візових заяв складає 10 календарних днів з моменту подання повного пакету документів, включаючи додаткові документи. 

Основний список документів:

1. Повністю заповнений латинським шрифтом та власноручно підписаний бланк заяви

2. Додаток  до анкети (містить інформацію про сім'ю заявника), заповнений друкованими літерами. 

2.  Одна  кольорова фотокартка (35 х 45 мм). Фотокартка має бути актуальною, виразною та хорошої якості (не сканована), в анфас, зроблена на світлому рівному фоні.

3. Територіально та за часом дійсний закордонний паспорт з кінцевим терміном дії мінімум 3 місяці після закінчення планованої поїздки з мінімум двома чистими сторінками. Копія сторінки паспорта з персональними даними заявника, також копії старих Шенгенських віз.

4. Внутрішній паспорт і копії всіх 16 сторінок.

5. Якщо заявник працює - довідка від теперішнього роботодавця з інформацією про посаду заявника, тривалість роботи у цій компанії / організації, оклад і про те, що він/вона має право на відпустку. Документ повинен містити контакти компанії, ім'я та підпис відповідальної особи. Приватним підприємцям потрібно надати свідоцтво про реєстрацію та ксерокопію,  декларацію доходів компанії та їх ксерокопії. Якщо заявник навчається - довідка з навчального закладу про те, що заявник є студентом/студенткою або пенсійне посвідчення (для пенсіонерів).

6. Підтвердження того, що заявник має достатні фінансові засоби для свого утримання під час подорожі та повернення в Україну (наприклад: виписка з банківського рахунку або квитанція про обмін валюти із зазначенням прізвища особи, яка здійснила обмін). Органи влади Швеції визначили, що необхідно мати 40 євро на один день перебування у Швеції. Ця сума може бути нижчою у випадку, якщо Ви заздалегідь заплатили за проживання та харчування. Лист від приймаючої сторони, в якому гарантується оплата всіх витрат в Швеції також може бути достатнім доказом.

7. Підтвердження про транспортний засіб - в обидва кінці (бронювання авіаквитків (пред'явлення квитка непотрібне, щоб у разі анулювання уникнути непотрібних штрафів)

8. Для подорожуючих на легковому автомобілі: копія зеленої страхової карти, технічного паспорта на автомобіль та водійського посвідчення міжнародного зразка).

9. Підтвердження проживання (напр. бронювання готелю);

10. Поліс медичного страхування. 

Додаткові документи для:

Туристичної візи:

  • Підтвердження про бронювання готелю, зроблене туристичним агентством в Швеції чи прислане напряму з готелю. Акредитовані туристичні агентства можна подивитись тут.

Для індивідуального туризму підтвердження наявності:
• житла у Швеції (наприклад: попередня авансова оплата за готель, котедж або квартиру тощо)
• квитка в обидві сторони (оригінал і копія).

Бізнес візи:

Запрошення зі Швеції від підприємства/організації/юридичної особи. Запрошення  повинно містити повну назву/ ім'я підприємства/організації/юридичної особи. Якщо запрошення надано організацією, воно повинно містити ім'я та посаду особи, яка підписала запрошення. Якщо запрошення надано підприємством або юридичною особою, у запрошенні має бути вказано номер реєстраційного посвідчення. Запрошення має містити наступну інформацію про особу, яку запрошують: ім'я та прізвище, дата народження, стать, громадянство, номер документу, що посвідчує особу (паспорт), час/період та мета подорожі, кількість в'їздів, а також ім'я та прізвище дітей, які запрошуються.

Довідка від роботодавця з інформацією про посаду заявника, оклад, тривалість роботи у цій компанії / організації і про мету поїздки. Документ повинен містити контакти компанії, ім'я та підпис відповідальної особи. Приватним підприємцям потрібно надати Свідоцтво про реєстрацію та ксерокопію.

Гостьової візи:

Шенґенська візa для відвідання близьких родичів (подружжя, діти, дідусі, бабусі та онуки), які відвідують громадян України, які мають дозвіл на проживання на території Швеції.

Будь ласка, зверніть увагу, що за умовами договору про спрощення візового режиму термін "близькі родичі" не поширюється на братів та сестер.

Письмове запрошення з підписом та датою заповнення. Запрошення повинно містити такі пункти:
Для запрошеної особи:

  • Ім'я та прізвище, дату народження, громадянство;
  • Номер документа (наприклад паспорта);
  • Час і мету подорожі, кількість в'їзді;

 

  •   Імена неповнолітніх дітей, які подорожують із запрошеною особою;

Для особи, яка запрошує:
- Ім'я, прізвище, адресу та телефон.

  • Personbevis особи, яка запрошує. Цей документ повинен мати не більш ніж 3-х місячний термін давності.
  • Документ, що підтверджує родинні стосунки між заявником та запрошуючою стороною (наприклад, свідоцтво про народження/шлюб), що є підставою для звільнення від сплати консульського збору, оригінал та копія;

Для друзів та далеких родичів

Запрошення із зазначеною метою поїздки, датою заповнення та підписане особою, яка запрошує. Документ, що засвідчує її особу (personbevis) або, якщо запрошуюча особа тимчасово не проживає у Швеції, то копію ідентифікаційної сторінки паспорта. Ці документи повинні мати не більш ніж 3-х місячний термін давності.
Для дітей до 18 років:

  • Свідоцтво про народження
  • Дозвіл на виїзд дитини від другого батька з нотаріальним засвідченням підпису (оригінал та копія), або судове рішення про передачу прав на дитину одному з батьків, або свідоцтво про смерть батька, або довідка про те, що мати самостійно виховує дитину.

Для дітей, які вписані в закордонний паспорт батьків, необхідно подавати окремий пакет документів.

Новини партнерів


Коментарі (0)

Ще на tochka.net

Новини партнерів

Слідкуй за нами в соціальних мережах

Новини tochka.net

Новини партнерів

Loading...

Must read

інформація